• Градска општина Звездара
  • Градска општина Звездара
  • Градска општина Звездара
  • Градска општина Звездара
  • Градска општина Звездара
  • Градска општина Звездара
  • Градска општина Звездара
  • Градска општина Звездара
Почетна 
О Звездари Штампа

opstina-trg 

Градска општина Звездара је једна од 17 београдских општина, смештена на истоку главног града Републике Србије. Спада у централне градске општине Града Београда, а граничи се са општинама Палилула, Врачар, Вождовац и Гроцка.

Територија Општине се простире на површини од 3.064 hа, од чега ужи градски део заузима 726 hа. Општину Звездара чине насељена места, односно подручја катастарских општина, која улазе у њен састав и то: Звездара, Велики Мокри Луг, Мали Мокри Луг и Миријево.

Општину чини 17 месних заједница са око 150.000 становника. На територији месних заједница Миријево и Мали и Велики Мокри Луг обавља се пољопривредна делатност на око 1.600 hа обрадиве површине.

На територији Општине Звездара налазе се седишта 3 градска комунална предузећа - ЈКП "Градска чистоћа", ЈКП "Градске пијаце" и ЈКП "Погребне услуге", као и Саобраћајно предузеће "Ласта". Управљање општинским пословним простором поверено је Јавном предузећу "Пословни простор Звездара".

Од здравствених установа, поред Клиничко-болничког центра Звездара који је други по величини у Београду, ту је и Дом здравља Звездара са више својих амбуланти широм Звездаре, као и Дом здравља Миријево.

Поред Института "Михајло Пупин" налази се Астрономска опсерваторија, по којој је Општина и добила назив.

Деца Звездаре имају могућност да похађају једну од 14 основних (12 основних, 1 специјална и 1 музичка) и 9 средњих школа, а постоје и 3 ученичка дома за смештај ђака из унутрашњости. Предшколска установа на Звездари има 25 објекта за око 4.500 деце.

На подручју Општине Звездара налазе се бројни споменици и спомен-обележја, а један од најзначајнијих је споменик Вуку Караџићу. Неизбежно је поменути и Ново гробље, најстарије београдско гробље, са споменицима бројним угледним људима.

У непосредној близини Општине Звездара налази се значајно дело модерне архитектуре Београда - подземна железничка станица "Вуков споменик".

Звездару красе два велика парка: Парк-шума Звездара и Степин луг.

Једно од три најзначајнија београдска позоришта, је свакако "Звездара театар", а поред њега ту су и Установа културе "Вук Стефановић Караџић" и "Пан театар". Општина Звездара је оснивач и покровитељ Дечјег позоришног фестивала "Позориште Звездариште".

Спортски центар "Олимп Звездара" је један од првих спортских центара у Београду, а дугу традицију звездарског спорта одржавају, пре свих, Фудбалски клуб "Хајдук" са Лиона и Спортско друштво "Раднички".